Succesfactoren
Wie heeft er succes met spraakherkenning en welke factoren spelen daarbij een rol?
De meeste mensen wennen er snel aan om te dicteren.
Toch is het goed om te kijken naar de succesfactoren, want niet iedereen slaagt erin om Dragon met succes in te zetten. En dat is jammer, duur en heel vaak hadden de resultaten beter kunnen zijn.
Want zeker voor mensen die ook veel spraakopdrachten willen gaan gebruiken voor het bedienen van de computer, is het toch echt wel een andere manier van werken.
Vandaar dat het de moeite waard is om van tevoren te zorgen dat alle puzzelstukjes meteen op hun plek kunnen vallen, zodat je het beste resultaat behaalt met de spraakherkenningssoftware.
Daarbij kijk ik altijd graag naar een drietal hoofdzaken: de eindgebruiker, de computeromgeving en de werkomgeving.
De eindgebruiker
Goede stem
Als je met spraakherkenning wilt gaan werken ga je veel dicteren en opdrachten geven tegen de computer. Allereerst is het dus belangrijk dat je over een redelijk goede stem beschikt en duidelijk kunt articuleren.
Bij twijfel kun je altijd bellen (06-30373332) of contact opnemen via mail voor een advies op maat.
Motivatie
Het belangrijk dat je open staat voor het werken met spraakherkenning.
Je gaat namelijk op een andere manier met je computer werken en dat gaat niet altijd vanzelf. Houd er dus rekening mee dat het eventjes kan duren voordat je vlot met spraakherkenning uit de voeten kunt. Gun jezelf ook de tijd om af en toe eens rustig in je documentatie over Dragon te kijken.
Het is natuurlijk ook fijn als je werkgever je daar de tijd voor geeft (hint hint, werkgevers 😉).
Cursus
Het volgen van een cursus of training om te leren werken met de spraakherkenning voorkomt dat een fantastisch middel zoals Dragon niet gebruikt wordt.
Het leren omgaan met spraakherkenning is beslist geen hogere wiskunde, maar het is een vaardigheid. En er zitten twee componenten aan de vaardigheid: je moet leren hoe het moet en vervolgens moet je oefenen en vertrouwd worden.
Jammer genoeg wordt niet altijd aan alle twee deze componenten voldoende aandacht besteed.
Soms wordt de spraakherkenningssoftware uitgerold in een organisatie en krijgen de eindgebruikers weinig cursus en ondersteuning in het dagelijks gebruik.
Gelukkig zijn er veel eindgebruikers die met minimale hulp toch naar tevredenheid met de spraakherkenning aan de slag kunnen gaan. Toch kom ik het in de praktijk te vaak tegen dat mensen niet uit de voeten kunnen met de software.
Vaak is dat onnodig.
Het is doorgaans gewoon een kwestie van dat de eindgebruikers onvoldoende weten hoe ze in hún specifieke omstandigheden en voor hún werkzaamheden de spraakherkenning optimaal kunnen inzetten.
Als het dan niet goed wil lukken blijft de microfoon ongebruikt in de la liggen. Eeuwig zonde.
Het is géén overbodige luxe om cursus of training te krijgen om te leren omgaan met Dragon.
Bij Den Draak Spraakherkenning kun je terecht voor online zelfstudiecursussen en individuele of groepstraining. Dit kan zowel in het Nederlands als in het Engels. Bekijk hier de uitgebreide mogelijkheden of neem contact op voor een persoonlijk advies.
De computeromgeving
De ICT omgeving
Het is belangrijk dat jouw versie van Dragon goed werkt binnen je ICT omgeving.
Er zit bijvoorbeeld een flink verschil tussen Dragon Professional Anywhere of Dragon Medical One die in de cloud draaien en de lokaal geïnstalleerde Dragon Professional 16.
Voor de cloudversies is het stukje Dragon software dat op de eigen computer geïnstalleerd moet worden heel klein en vraagt bijna geen rekenkracht van de eigen computer.
Voor Dragon Professional 16, waarbij de complete spraakverwerking op de eigen computer plaatsvindt, is dat een heel ander verhaal: je hebt een krachtige computer nodig met voldoende intern geheugen.
Ook andere aspecten van de ICT omgeving zijn van groot belang voor de spraakherkenning.
Is er sprake van een gevirtualiseerde computeromgeving of Remote Desktop, bijvoorbeeld, dan heeft dat gevolgen voor de installatie.
Daarnaast heb je natuurlijk te maken met de software waarin je met Dragon wilt werken. Doorgaans werkt alle Dragonsoftware goed in Microsoft Word, Outlook en Excel. Maar veel applicaties draaien tegenwoordig in een webbrowser en daarvoor is een speciale browserextensie nodig. En ook met de extensie moeten wellicht nog een bruikbaarheidtest worden gedaan. Er hangt veel af van hoe de web applicatie geprogrammeerd is of deze toegankelijk is voor spraak.
Aangezien er ook ook grote verschillen zijn in functionaliteit tussen Dragon Professional Anywhere en Dragon Professional 16, is het kiezen van de juiste software niet vanzelfsprekend.
Bel gerust even naar 06-30373332 voor een vrijblijvend advies of neem via mail contact op.
De accessoires
Een goede geluidskwaliteit is erg belangrijk voor optimale resultaten met spraakherkenning.
Er wordt spraakherkenning komt het nogal precies. Jammer genoeg zegt de prijs, of beschrijving 'perfect voor online vergaderen' helemaal niets over hoe geschikt een headset is voor gebruik met Dragon. Met name voor Dragon Professional 16 is het belangrijk om een speciaal geschikte microfoon te kiezen.
Als je in de webshop een headset uitzoekt ben je verzekerd van goede geluidskwaliteit.
De werkomgeving
Privacy en omgevingsgeluid
Als je met spraakherkenning werkt, kunnen je collega’s waarschijnlijk horen wat je tegen de computer zegt. Dat kan even wennen zijn, zowel voor jou als voor je collega’s.
Extra belangrijk is dit punt als je te maken hebt met privacygevoelige gegevens. Als je teksten dicteert waarvan het niet gewenst is dat je kamergenoten te kunnen horen, dan moet er een oplossing gevonden worden. Wellicht kun je deze teksten op je thuiswerkplek of wellicht is er een stiltekamer beschikbaar op kantoor.
Werk je in een rumoerige omgeving, dan kan dat omgevingsgeluid invloed hebben op de kwaliteit van de spraakherkenning. Een microfoon of headset die extra geschikt is voor het uitfilteren van omgevingsgeluid kan dan een oplossing bieden.
De werkzaamheden
Sommige werkzaamheden lenen zich er beter voor om met spraakherkenning te worden uitgevoerd dan andere. Een mailtje dicteren of notulen uitwerken gaat uitstekend met spraakherkenning. Je zult al snel je eerste teksten vlot kunnen inspreken.
Een tekenprogramma bedienen of een softwareprogramma schrijven met een programmeertaal gaat veel lastiger.
Bijna niets is onmogelijk met Dragon, maar als je veel met spraakopdrachten werkt kan het werktempo in de praktijk te laag zijn om mee te kunnen draaien in je team.
Wil je weten of spraakherkenning voor je eigen situatie of voor een collega een waardevolle toevoeging kan zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor advies.
___________
Lees verder over de Systeemeisen voor de spraakherkenningssoftware