Microfoons en accessoires

Headset iconEen goede microfoon is essentieel voor succes met spraakherkenning.

En wat is nou precies een 'goede' microfoon? Het hangt ervan af aan wie je het vraagt: jammer genoeg hebben mensen, mobiele telefoons en spraakherkenningssoftware daar elk hun eigen mening over 😃. 

En dat betekent helaas dat bijvoorbeeld een Bluetooth headset die het perfect doet met je mobiele telefoon of Teams, misschien helemaal geen goede resultaten geeft bij het dicteren met Dragon op je pc. Maar stel dat het een duur model was en de microfoon werkt echt goed met je telefoon... Dan denk je misschien dat de teleurstellende resultaten aan de spraakherkenningssoftware te wijten zijn, terwijl een andere headset misschien veel betere erkenning had gegeven.

 ______

Wil je eerst even meer informatie lezen en voor- en nadelen van diverse types microfoon op een rijtje zien, lees dan vooral verder op deze pagina.

Weet je al wat je zoekt? In de webshop vind je modellen die zeker geschikt zijn voor gebruik met Dragon. 

Natuurlijk zijn er andere modellen die ook hele goede resultaten geven, maar helaas kan ik ze niet allemaal uitproberen en aanbieden in de shop.

Jabra Evolve 65 Stereo vs MonoMono of stereo?

Als je voor een headsetmodel kiest, dan moet je doorgaans kiezen of je mono of een stereo headset neemt. En dan heb ik het over de 'oorspeakers'.

Voor de spraakherkenning maakt het overigens niet uit, maar voor je eigen comfort wel.

Persoonlijk vind ik het vervelend om allebei mijn oren steeds bedekt te hebben als ik aan het dicteren ben. Vaak draag je zo'n headset microfoon toch verscheidene uren per dag en dan vind ik een stereomodel niet meer comfortabel.

Dus ik zal zelf altijd voor een mono headset kiezen. Sterker nog, ik houd alleen headsets met één oorspeaker op voorraad in de webshop 😃 Stereo kan ik leveren, maar moet je apart bestellen.

Toch vinden anderen het soms juist veel prettiger om een headset over beide oren te hebben. Dan hebben ze bijvoorbeeld minder last van omgevingsgeluid.

De keuze is volstrekt persoonlijk, maar het is in elk geval iets om over na te denken voordat je een headsetmicrofoon aanschaft.

Jabra Evolve 20 SE MonoBekabelde headsets

Een bekabelde headset heeft altijd een kabeltje, meestal een USB-kabel. Niet iedereen vindt het prettig, maar normaliter ben je er snel aan. 

Voordeel van bekabelde headsets is dat ze – voor dezelfde herkenningskwaliteit – een stuk goedkoper zijn dan draadloze headsets. Bovendien hebben ze geen accu/batterij, dus ze kunnen ook niet leeg raken.

Aandachtspunt

Wees voorzichtig met het kabeltje. Als je de headset moet vervoeren, wikkel het kabeltje dan niet stijf om de headset heen. Bij voorkeur vervoer je de microfoon in een passend doosje en leg je kabel daar losjes in. Je kunt er natuurlijk ook twee kopen, eentje voor op kantoor en eentje voor de thuiswerkplek.

Draadloze headset met dongelDraadloze headsets

Een draadloze headset wordt door veel mensen als comfortabeler ervaren dan een bekabelde headset. Dit is omdat je je hoofd vrijelijk kunt bewegen zonder dat je iets voelt trekken.

Een nadeel van draadloze headset is dat ze prijzig kunnen zijn en dat de accu leeg kan raken. Bij sommige modellen is het overigens mogelijk om een nieuwe accu aan te schaffen mocht deze na vele keren opladen slechter worden.

Aandachtspunten

Zorg dat je een headset aanschaft met een eigen dongel (of DECT).  En als je de microfoon dan aansluit, zorg dan ook dat je hem niet per ongeluk verbindt met de Bluetooth van je computer. De headset is automatisch gekoppeld met de bijbehorende dongel. Dan heb je een betrouwbare verbinding tussen de computer en de headset.

De beste herkenningsresultaten heb je met microfoons die een spriet hebben die een behoorlijk eind richting je mond komt. Een 'oortje' dat aan een haakje bij je oor hangt is misschien prima voor telefonie, maar kan slecht uitpakken voor spraken. 

Sommige draadloze headsets hebben geen compacte dongel, maar een soort basisstation-inclusief-oplader voor de connectie met de computer. Houd er rekening mee dat je zo'n microfoon dus niet zomaar bij je kunt steken als je op pad gaat.

TableMike tafelmicrofoonBureaumicrofoons

Als je helemaal niks op je hoofd wil hebben bij het dicteren, dan kun je altijd nog kiezen voor een bureaumicrofoon.

Nou ja… altijd? Niet echt, want bureaumicrofoons zijn veel gevoeliger voor omgevingsgeluid dan headsets. Dat komt doordat bij een headset het microfoonelement veel dichterbij je mond zit. Alleen als je echt in een hele stille ruimte zit kun je succesvol en prettig werken met een bureaumicrofoon.

Het grote voordeel van een bureaumicrofoon is dat je dus optimaal comfort hebt. 

Aandachtspunten

Afgezien van dat bureaumicrofoons gevoeliger zijn voor omgevingsgeluid, moet je ook rekening houden met het feit dat je zo microfoon niet gemakkelijk mee kunt nemen en dat je doorgaans goed in de richting van de microfoon moet spreken voor de beste herkenningsresultaten.

Grundig Digta7 RecorderRecorders

Over recorders kan ik kort zijn: probeer eerst uit of het werken met een recorder je gaat bevallen. 

Gebruik daarvoor een recorder app in je mobiel, die een .wav of .mp3 van redelijke kwaliteit kan opslaan. Als je een opname naar jezelf e-mailt kun je die door Dragon laten uitwerken.

Lees de instructies uit de Help van Dragon over het uitwerken van een opname.

Ben je enthousiast over de mogelijkheden en komt het resultaat aardig in de richting van wat je verwacht, neem dan contact met me op als je een echte digitale dictafoon wilt aanschaffen. 

Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als je dictaat gevoelige informatie bevat en je mag dat niet op je mobiele telefoon hebben staan. Ook kan het zijn dat je op je mobiel niet voldoende geluidskwaliteit kunt halen om goeie herkenningsresultaten te krijgen.

Het uitwerken van opnames met een recorder kan heel handig zijn. Toch is het omslachtiger dan direct in de computer dicteren, dus vandaar mijn advies om het eerst op een laagdrempelige manier uitproberen.